Проблемът с разширяването на НАТО не може да бъде пренебрегнат при

...
Проблемът с разширяването на НАТО не може да бъде пренебрегнат при
Коментари Харесай

Китай в ООН: Има причини за случващото се, разширяването на НАТО не може да се пренебрегва

Проблемът с разширението на НАТО не може да бъде пренебрегнат при решаването на въпроса за ескалацията на обстановката към Украйна. Това съобщи в четвъртък Чжан Жун, непрекъснат представител на Китай в Организация на обединените нации, оповестява ТАСС.

" Има аргументи за всичко, което се случва. Разширяването на НАТО е въпрос, който не може да бъде пренебрегнат при разрешаване на настоящето напрежение, обвързвано с украинския въпрос ", сподели той по време на тирада на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за използването на споразуменията от Минск.

" Сигурността на една страна не може да бъде реализирана за сметка на сигурността на друга страна. По същия принцип районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военния блок ".

Чжан Жун добави, че " всички страни би трябвало да демонстрират нерешителност, да бъдат отдадени на главната цел за политическо съглашение и да се въздържат от всевъзможни дейности, които могат да провокират напрежение " и прикани за придържане към споразуменията от Минск.

Русия насочи претенции към Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност, по-специално за неразширяване на алианса и евакуиране на ударни оръжия.

Западът не се съгласи с тези начинания, употребявайки договарянията, с цел да предотврати хипотетично предстоящото нахлуване на Русия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков назова сходни изказвания за намеренията за експанзия, приписвани на Москва, като празна ескалация на напрежението. В същото време той не изключи провокации от Запад и Киев, с цел да се оправдаят сходни изказвания.

Напрежението около Украйна вече достигна най-високото си равнище от 2014 г. Това мнение изрази в четвъртък на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации заместник-генералният секретар на Световната организация по политически въпроси Розмари ди Карло.

" Напрежението в и към Украйна доближи най-високото си равнище от 2014 г. Навсякъде и от всички се чуват спекулации и обвинения във връзка с вероятен боен спор ", сподели Ди Карло. Според нея " без значение по какъв начин се преглежда опцията за сходна борба, сегашната обстановка е извънредно рискова ".

Ди Карло акцентира, че само осъществяването на споразуменията от Минск дава благоприятни условия за " спокойно решение на спора в Източна Украйна, основано на преговорния развой ". " В тази връзка означаваме със угриженост новите нарушавания на режима на преустановяване на огъня на линията на прикосновение през последните часове, " сподели тя. " Призоваваме всички страни да проявят оптималната въздържаност в този сложен миг ".

Съединени американски щати упорстват, че не са чули от Русия явен ангажимент да не нахлуват в Украйна, съобщи в четвъртък непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд, разяснявайки полемиките на съвещанието на Съвета за сигурност за Украйна.

" Надявах се, че през днешния ден ще чуем, че в отговор на апела на държавния секретар Блинкън, Русия ще съобщи недвусмислено, че няма проекти да нахлуе в Украйна. Но вместо това имаше продължение на дезинформацията и реториката, която сме чували преди ", сподели тя.

" Засега следим ескалация, в това число решението на съветската Държавна дума да призове за признание на сепаратистки придвижвания, което е изцяло в несъгласие с Минските съглашения. Надявам се, че, както казахте вие ​​(заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин), няма да продължи повече ", добави тя.

Томас-Грийнфийлд също по този начин акцентира, че САЩ са подготвени за съветските договаряния за сигурност в Европа, само че с цел да стартират те, Москва би трябвало да " одобри поканата ", отправена от Съединените щати.

Организация на обединените нации получи съветски документи за закононарушения против цивилни в Донбас.  " Русия изпрати писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по този въпрос, с молба да разпространим материала в Съвета за сигурност ", сподели Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации. " Нямаме метод да проверим тези документи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР